• Butiken för ett själfullt liv
 • Fraktfritt från €50
 • Unika produkter från 49 länder

SALE | Rea upp till -70% | Köp nu >

Butiken för ett själfullt liv
Fraktfritt från €50
Unika produkter från 49 länder

Spikmatta Effekt, så Använder du din Shakti Matta på bästa sätt

Genom Johanna april 12, 2022
Läsa är meditativt, slappna av 8 minuten med denna artikel.
757 x

Spikmatta användning: Vad är det och hur fungerar en spikmatta egentligen? Att bara sitta eller ligga på denna stickiga matta kan göra underverk för din hälsa. Vill du veta Varför? Ta reda på det här!

En spikmatta kan få dig att tänka på fakirer som ligger på järnspikar utan att röra en muskel. Men för många människor är användningen av spikar inte en fabel. I över tusen år har tryckpunkter använts på olika platser i Asien, till exempel inom akupunktur, reflexologi och ayurveda. Akupressurmattan är faktiskt en praktisk version som du kan använda för att utföra sådan terapi hemma. Hur använder du en spikmatta och vilka är fördelarna med en spikmatta? Du kan läsa det i den här bloggen!

Fördelar med en spikmatta

Akupressurmassage och tryckpunktsmassage med en spikmatta används för att:

 • Stimulera tryckpunkter
 • Avlägsnande av kroppens restprodukter.
 • Stimulera lyckohormoner

På grund av dessa spikmatta effekter med shakti-mattan sägs den lindra stress, smärta och obehag. Yogaövningar utförs också med en spikmatta.

Tryckpunktsmassage

Enligt traditionell kinesisk medicin drivs kroppen av energi eller chi. Det sägs att det finns flera energibanor eller meridianer som löper genom kroppen och som kan stimuleras genom att röra vid specifika punkter. Detta kan göras med lätt tryck som vid akupressur eller med nålar vid akupunkturmassage. Din kropp reagerar då genom att skicka energi till den platsen. På så sätt kan kroppen läka sig själv, är tanken.

Att bli av med kroppens avfall

När chi aktiveras av en akupressurmassage stimuleras blodflödet till den aktuella punkten. På grund av detta får dina muskler och organ mycket syre och kan till exempel göra sig av med avfallsprodukter.

Stimulera lyckohormoner

När du ligger på de tusentals punkterna på en spikmatta är det meningen att din kropp ska ta emot en smärtstimulans och reagera genom att producera endorfiner och oxytociner. Enligt många människor är dessa lyckohormoner bra för dig. Endorfiner har en smärtlindrande effekt och kan göra dig lycklig, medan oxytocin minskar stress och är känt som kram hormonet. En spikmatta massage kan tillfälligt sänka blodtrycket och få dig att känna dig djupt avslappnad. En spikmatta är bra för både kropp och själ!

spikmatta med vit bakgrund svart vita rosen spikar

Vad gör en spikmatta med din kropp?

Vad gör en spikmatta? Spikmattor är utformade för att behandla stela muskler i rygg, nacke och axlar. Men du kan också använda den för att stimulera andra fasta kroppsdelar, till exempel dina lemmar och fötter. Eftersom spikarna kan vara ganska vassa rekommenderas inte känsliga eller mjuka områden. Här finns tips om hur du använder spikmattan:

 • Ryggen
 • Nacke och axlar
 • Bäcken och ben
 • Fötter och händer

Spikmatta hur Använder man den?

Trevligt, en sådan taggig matta. Men hur använder du egentligen en spikmatta? Spikmattan kan användas för olika delar av kroppen. Nedan kan du läsa hur du bäst använder spikmattan.

Ryggen

Om du vill nå hela ryggen ska du välja en tillräckligt stor matta. Använd vid behov en kudde under nacken och knäna för att underlätta trycket från spikarna.

Nacke och axlar

Nacken och axlarna kan du slappna av med hjälp av en spikmatta. Gör en rulle av mattan som du lägger under nacken. Du kan också vika den flera gånger för att skapa en bred kudde som axlarna får plats helt och hållet på. Fyll upp den med filtar om det behövs för att få rätt höjd. Om du vill har vi även en speciell spikkudde.

Bäcken och Ben

För att slappna av i bäckenet och benen kan du sitta på mattan i en korsbent ställning eller en annan meditationsställning. Enligt energimedicin kan detta hjälpa blodcirkulationen i benen eller rotchakrat.

Spikmatta Fötter och händer

Enligt den kinesiska medicinen slutar alla energivägar i fötterna och händerna. Genom båda kan du alltså behandla hela kroppen. För en behandling av kilfoten kan du stå på mattan en stund eller placera fötterna på den medan du sitter på en stol – ett bra alternativ om det är för irriterande att stå! Du kan också vila händerna på mattan, till exempel genom att lägga mattan i knät eller på bordet. Du kan också göra yogaövningar på den.

Hur ofta kan ja Använda Spikmattan?

Du kan använda den här spikmattan som en del av din dagliga rutin, under din skönhets ritual eller bara när du känner för det. Prova att meditera medan du sitter på den eller lägg den över din yogamatta för att lägga till akupressur till dina asanas. Börja dagen med att stå på spikarna i några minuter eller avsluta en lång arbetsdag med dem. Denna massagekompis kan också vara användbar innan du går och lägger dig – vissa använder den varje kväll. Lägg mattan till exempel på sängen så att du kan börja slappna av redan innan du släcker ljuset. Men de insatta säger att det är för mycket av det goda att spendera hela nätter på den!

”Jag lägger mig på mattan varje kväll och känner en omedelbar avslappning. Direkt kan ja stänga av allt runt omkring mig. Efteråt mediterar jag ibland, då  faller jag djupare in i meditationen .”

detalj på spikmatta hand

 Fler tips för användning av Shakti mattan

Om du vill arbeta med en akupressurmatta för första gången ska du tänka på det följande:

 • Varaktigheten av din spikmatta session
 • Din komfort

Trycket på huden kräver en viss tillvänjning och måste enligt experter byggas upp. Så här övar du på ett hälsosamt sätt!

Hur länge bör Spikmattan användas

Hur länge du ska ligga på en spikmatta beror på dina personliga preferenser. Övningarna bör vara av längre varaktighet så att kroppen vänjer sig vid mattan. Vanligtvis rekommenderas 15-20 minuter för nybörjare.

”Efter 5 minuter somnade jag med en härligt varm rygg. Använder den dagligen, mycket avslappnande.”

Komfort vid användning av en spikmatta

Var lite snäll mot dig själv och håll ett öga på din smärttröskel. Du kan till exempel lägga en filt över spikmattan eller ta på dig en T-shirt för att se hur din kropp reagerar. Detta rekommenderas särskilt om du är känslig i nacken eller bakhuvudet. Underlaget som du ligger på har också stor betydelse. På en säng känner du tryckpunkterna mindre intensivt än på ett trägolv. Du kommer förmodligen att vänja dig vid spikarna efter ett tag och öka hudkontakten, men se till att komforten är viktigast. Det är naturligtvis kontraproduktivt att stressa på en spikbädd!

Se våra spikmattor

Det här kan du förvänta dig av din spikmatta

Effekterna av en spikmatta märks nästan omedelbart. När du slappnar av kan du till exempel känna en varm glöd eller stickningar. Det är ett tecken på att blodflödet kommer igång. När du har lagt dig kan din hud vara rödare än vanligt. Enligt akupressur har detta att göra med fördelarna med akupressurmattan. Det skulle vara ett tecken på att blodet flyter bra och att avfallsprodukter har släppts ut, precis som efter en skrapande massage med Guasha-stenar. Enligt många så försvinner den röda huden från spikarna efter ett tag nagelbädden.

Har du köpt Shakti mat original? Dela dina erfarenheter av din Shakti matta!

Alla som har använt en spikmatta har en egen erfarenhet. Därför är vi nyfikna på hur du använder en shakti-matta och hur du upplevde shakti-mattans funktion. Du får gärna dela din recension av shakti matten med andra läsare här. Ju mer inspiration, desto bättre! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

70007128

Får du redan vårt nyhetsbrev?

Registrera dig och få chansen att vinna en

kupong till ett värde av 50 euro

70007129